Tietoa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta

06.03.2020

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita, mutta osa voi saada myös keuhkokuumeen.

THL:nmukaan 27.2.2020 mennessätapauksia oli  todettu yli 81000, joista Manner-Kiinan ulkopuolella on ollut yli 3500. Viikosta 9 lähtien tapauksia on raportoitu enenevästi muun muassa Pohjois-Italiasta, Etelä-Koreasta ja Iranista.

 

Milloin epäillä tartuntaa?

Koronavirustartuntaa tulisi epäillä henkilöillä, jotka 25. helmikuuta alkaen saavat äkillisen hengitystieinfektion oireita (kuume, yskä, hengenahdistus) ja ovat palanneet 14 vuorokauden kuluessa Manner-Kiinasta, Iranista, Etelä-Koreasta tai Italian tietyiltä alueilta. Pohjois-Italian hiihtokeskukset eivät pääsääntöisesti sijaitse näillä alueilla eikä matkustamiseen Milanon lentokentän kautta liity suurentunutta tartuntariskiä.

Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita. Lisäksi on hyvä huomata, että monet tavanomaiset taudit aiheuttavat samanlaisia oireita. Ensivaiheessa hoitava lääkäri tekee arvion siitä, onko syytä epäillä koronavirustartuntaa ja konsultoi infektiolääkäriä,jonka päätöksellä jatkotutkimuksiin edetään. 

 

Soita ennen hoitoon hakeutumista

Jos olet vieraillut yllä mainitulla alueella tai olet ollut yhteydessä laboratoriovarmistettuun koronaviruspotilaaseen ja saat 14 vuorokauden kuluessa tämän jälkeen hengitystietulehduksen oireita, soita Länsi-Pohjan alueella seuraaviin numeroihin. Numeroista saat tarkemmat ohjeet hoitoon hakeutumista varten.

Tornion terveysasema puh. 016-432 835 klo 7-21

Kemin terveysasema puh. 016-259 705 klo 7-21

Keminmaan terveysasema puh. 0400-270 008 klo 7-21

Simon terveysasema puh. 08-587 56900

Tervolan terveyskeskus puh. 040-151 9700 

Ylitornion terveyskeskus puh. 016-571 730

Länsi-Pohjan keskussairaalan akuuttiklinikka puh. 040-149 1340 klo 21-7

Jos sinut ohjataan sairaalan, ulko-oviin on laitettu ohjeet suomeksi, englanniksi ja kiinaksi. Tämä on tärkeää, jotta et päivystykseen tullessa altistaisi muita sairaalassa asioivia.

Mehiläinen Länsi-Pohja on avannut  6.3.2020 koronavirus -neuvontapuhelimen, johon voi olla yhteydessä, jos epäilee saaneensa koronavirustartunnan.

Puhelinnumero palvelee 24h ja numero on p. 040 825 1072. Puhelinneuvonnasta ei kuitenkaan saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa vaan niissä oireissa ohjataan asiakkaita olemaan yhteydessä oman kunnan terveysaseman numeroon.

 

Hyvä käsihygienia ehkäisee leviämistä

Koronavirustartuntojen leviämistä voi parhaiten ehkäistä pitämällä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Tutustu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) käsienpesuun ja yskimiseen liittyviin ohjeisiin: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

THL, suomalaiset viranomaiset ja sairaanhoitopiirit sekä muut terveydenhuollon palvelutuottajat seuraavat tilannetta tiivisti. Länsi-Pohjassa noudatetaan THL:n ja viranomaisten ohjeita. Lisätietoa löytyy THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19