Tartuntamäärät kasvussa – tautihuippu vielä saavuttamatta

Tartuntamäärät kasvussa – tautihuippu vielä saavuttamatta

02.02.2022

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on kuluvalla viikolla keskiviikkoaamuun mennessä todettu 245 koronavirustartuntaa. Tartuntamäärät ovat edelleen kasvussa. Viime viikolla alueella todettiin noin 650 tartuntaa.

 

Viime viikolla tehdyn päätöksen mukaan kaikkia altistuneita ei enää jäljitetä eikä kaikkia altistuneita ja tartunnan saaneita määrätä enää karanteeniin tai eristykseen. Lieväoireisia on kehotettu pysymään eristyksissä omaehtoisesti, mutta koronatestiin hakeutuminen ei ole enää välttämätöntä. Testimäärien perusteella testiin hakeudutaan kuitenkin edelleen herkästi.

 

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yhteensä 19 koronapotilasta. Länsi-Pohjan keskussairaalassa on hoidossa seitsemän koronapotilasta, joista viidellä koronatartunta on hoidon ensisijainen syy. Tehohoitoa ei tällä hetkellä tarvita. Terveyskeskusvuodeosastoilla on hoidossa 12 koronapotilasta, joista noin puolet on hoidossa koronatartunnan vuoksi.

 

Terveydenhuollossa henkilökunnan poissaolot ovat viime viikkoina lisääntyneet. Hengitystieoireista kärsiviä sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviä kehotetaan edelleen hakeutumaan herkästi koronatestiin. Altistuneet ja sairastuneet sote-työntekijät sekä heidän perheenjäsenensä asetetaan yhä tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin tai eristykseen. Poissaolot eivät kuitenkaan ole vielä merkittävästi vaikuttaneet palveluiden järjestämiseen.

 

 

Rajoitukset jatkuvat, rokottautumista suositellaan yhä

 

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee nykyisten rajoitusten jatkamista, koska alue on tartuntojen jyrkän nousun vaiheessa. Tautihuippua ei ole vielä saavutettu. Rajoitukset ovat välttämättömiä, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön poissaolot ja sairaalakuormitus eivät kasvaisi kohtuuttomasti. Lähialueilla rajoituksia on jo lievennetty.

 

Yleisötilaisuuksia koskevista rajoituksista päättää Lapin aluehallintovirasto. Tällä hetkellä voimassa on päätös, joka kieltää sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

 

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee yhä rokottautumista koronaa vastaan. Rokote suojaa edelleen hyvin taudin vakavilta muodoilta, vaikka uudet variantit näyttävät kiertävän rokotteen antamaa suojaa. Kunnat tiedottavat rokotuksista ja niiden aikatauluista omilla verkkosivuillaan.

 

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä