Tapausmäärien kasvu taittumassa – tiukat rajoitukset vielä tarpeen

Tapausmäärien kasvu taittumassa – tiukat rajoitukset vielä tarpeen

25.11.2020

Länsi-Pohjassa otettiin viime viikolla 967 koronavirusnäytettä ja todettiin 27 uutta tapausta. Tartuntojen jäljittäminen onnistuu yli 80 prosentissa tapauksia. Uusista tapauksista 75 prosenttia on ilmaantunut jo karanteenissa oleville.

Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on raportoitu neljä. Tartuntamäärien kasvu on saatu viimeisten kahden viikon aikana taittumaan, mutta epidemiatilanne on Länsi-Pohjassa edelleen kiihtymisvaiheessa. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä maan toiseksi korkein, 96,9 sataatuhatta asukasta kohden.

Rajoitusten voimassaolo jatkuu

Alueellinen pandemiatyöryhmä antoi viime viikolla vahvan suosituksen, ettei yli kymmenen hengen kokoontumisia tulisi nyt järjestää. Suosituksen oli määrä olla voimassa 2.12.2020 saakka.

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa kaikkien muidenkin voimassaolevien suositusten ja rajoitusten voimassaoloa 13.12.2020 saakka. Vaikka tartuntamäärien kasvu on hidastunut, on edelleen vaarana, että epidemiatilanne kääntyy nopeasti huonompaan suuntaan.

Pandemiatyöryhmä totesi kokouksessaan väestön toimivan suositusten mukaisesti ja esittää siitä kaikille kiitoksen. Esimerkiksi kasvomaskin käyttö on lisääntynyt.

Sosiaali- ja terveysministeriö on eilen antanut ohjeita epidemian leviämisvaiheen kynnyksellä oleville alueille. Länsi-Pohjassa näiden ohjeiden mukaiset rajoitukset ovat olleet jo käytössä viime viikkoina. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Kontrollinäytteille ei tarvetta

Osa alueen työnantajista on vaatinut koronainfektion sairastaneilta työntekijöiltään negatiivisen testituloksen ennen töihin paluuta.

Kontrollinäytteet ovat kuitenkin turhia, sillä herkät menetelmät voivat antaa väärän positiivisen tuloksen vielä viikkojen kuluttua taudin parantumisesta.

Koronainfektion sairastanut ja siitä parantunut, oireeton henkilö ei ole enää tartuntavaarallinen, vaikka testitulos olisi positiivinen. Häntä ei voida myöskään positiivisen näytteen perusteella asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Näin ollen kontrollinäytteiden tutkiminen vain kuormittaa laboratorioita turhaan.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä