Sairaalakuormitus pysynyt maltillisena – epidemiahuippu vielä saavuttamatta

Sairaalakuormitus pysynyt maltillisena – epidemiahuippu vielä saavuttamatta

16.02.2022

Koronaviruksen aiheuttamassa sairaalakuormituksessa ei ole Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella tapahtunut viime viikkoina merkittäviä muutoksia. Sairaalakuormituksen kasvuun on kuitenkin alueella varauduttu.

 

Tällä hetkellä alueella on sairaalahoidossa 18 koronapotilasta, joista kolmasosa on hoidossa Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Heillä kaikilla koronainfektio on hoidon ensisijainen syy, mutta tehohoitoa ei tällä hetkellä tarvita. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on hoidossa 14 koronapotilasta, joista yhdeksän on hoidossa ensisijaisesti koronan vuoksi.

 

Viikolla 6 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin vajaa 1000 koronavirustartuntaa. Kaikista alueella otetuista näytteistä noin 40 prosenttia oli positiivisia. Tapausmäärä ei kuitenkaan enää kuvasta todellista epidemiatilannetta, sillä kaikkien lieväoireisten ei ole enää välttämätöntä hakeutua testiin. Todennäköisesti tartuntoja on siis paljon virallisia lukuja enemmän.

 

Tapausmäärien arvioidaan olevan edelleen kasvussa eikä epidemian huippua ole alueella vielä saavutettu. Kaikki tutut koronaturvatoimet – käsihygienia, turvavälit ja maskin käyttö – ovat edelleen ajankohtaisia, sillä tautia on tällä hetkellä liikkeellä enemmän kuin koko epidemian aikana.

 

 

Rokotustahdin hidastuminen huolestuttaa

 

Alueellinen pandemiatyöryhmä on huolestunut siitä, että kolmansien rokotteiden ottaminen on hidastunut. Vaikka rokotetutkin saattavat sairastua, suojaa rokote silti hyvin vakavilta tautimuodoilta ja sairaalahoitoon joutumiselta. Rokotusaikoja on kunnissa hyvin saatavilla ja kunnat tiedottavat niistä muun muassa omilla verkkosivuillaan.

 

Koronatestauspisteet ovat olleet viime päivinä alueella ruuhkaisia. Tämän vuoksi alueen kunnat luopuvat PCR-varmennusten tekemisestä. Jos henkilö tarvitsee PCR-testin esimerkiksi matkailua tai EU-koronatodistusta varten, se on jatkossa hankittava ja maksettava itse yksityiseltä.

 

Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

 

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä