Psykiatriatalon rakennustyöt etenevät suunnitellusti

Psykiatriatalon rakennustyöt etenevät suunnitellusti

23.03.2021

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin uusi psykiatriatalo nousee keskussairaalan teknisen siiven ja huoltopihan päälle. Rakentaminen alkoi viime vuoden marraskuussa ja uudisrakennus valmistuu kesällä 2022.

Psykiatriatalossa tulevat toimimaan psykiatrian osasto, psykiatrian poliklinikka, lasten- ja nuorten psykiatrian poliklinikka, riippuvuuksien hoito ja A-klinikka. Rakennuksen on määrä valmistua vuoden 2022 kesäkuussa ja muutto uusiin tiloihin tapahtuu saman vuoden elo-syyskuussa.

Torniossa sijaitseva Keroputaan sairaala jää pois käytöstä psykiatriatalon valmistuttua. Tällä hetkellä väistö- ja vuokratiloissa toimivat psykiatrian poliklinikat siirtyvät niin ikään uusiin tiloihin. Tornion psykiatrinen poliklinikka ja Tornion lasten ja nuorten psykiatrinen poliklinikka säilyvät kuitenkin Torniossa.

Ei vaikutuksia potilaiden hoitoon

Rakennustyöt ovat edenneet tähän saakka suunnitellusti. Sairaalan osastojen ja poliklinikoiden toimintaan tai potilaiden hoitoon rakennusaika ei ole vaikuttanut lainkaan.

Tekniikan ja patologian osastot ovat toimineet alkuvaiheen haastavien pilarointitöiden ajan väistötiloissa. Psykiatriatalon alapuolelle jäävien tilojen läpi on asennettu uudisrakennusta kannattavia pilareita, joita kannattavat kallioon asti asennetut porapaalut.

Parhaillaan rakennukseen asennetaan uudisrakennuksen ensimmäisen kerroksen ontelolaattoja, pilareita sekä ulkoseinän teräsbetonielementtejä. Vanhassa ensimmäisessä kerroksessa kunnostetaan jo tiloja väistötiloista palaaville tekniikan ja patologian osastoille.

Rakennukseen nousee vielä toinen uudisrakennuskerros ja sen päälle IV-konehuone. Uudisrakennus yhdistetään päärakennukseen yhdyskäytävällä, joka mahdollistaa nopean siirtymisen psykiatriatalon ja akuuttiklinikan välillä.

Uudisrakennukseen tulee 5197 kerrosneliömetriä ja sen huoneistoala tulee olemaan 4537 neliömetriä. Kustannusarvio rakennushankkeelle on noin 13 miljoonaa euroa. Rakennus rahoitetaan Kuntarahoituksen myöntämällä kiinteistöleasingillä. Rakennuttaja on Länsi-Pohjan sosiaali- ja terveyspalveluiden ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

Pääurakoitsija on TSV-Rakennus Oy Torniosta. Putkiurakoitsija on Lapin LVI-asennus Oy, IV-urakoitsija Meri-Lapin Ilmastointipalvelu Oy, sähköurakoitsija Sähköpooli Oy ja sprinkleriurakoitsija Putcon Oy.