Psykiatriatalo nousi harjakorkeuteen

Psykiatriatalo nousi harjakorkeuteen

06.09.2021

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tulevan psykiatriatalon harjannostajaisia vietettiin perjantaina 3.9.2021. Rakennustyöt ovat edenneet tähän saakka suunnitellusti. Uudisrakennus on määrä ottaa käyttöön syksyllä 2022.

Rakennushanke on edennyt myös talousraamien mukaisesti. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 13 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiiri järjesti 3.9.2021 harjannostajaiset kaikille rakennushankkeeseen liittyville osapuolille tunnustukseksi hyvästä yhteistyöstä. Hankkeen pääurakoitsijana toimii torniolainen rakennusliike TSV-Rakennus Oy. Psykiatriatalo on vuonna 2010 perustetun yhtiön tähän saakka suurin hanke, kertoo toimitusjohtaja Tuomo Svenn.

Uudisrakennus ei tukeudu ollenkaan vanhan rakennuksen rakenteisiin, vaan se on täysin omien pilareidensa varassa. Tämä hämmästytti hankkeen alkuvaiheessa. ”Vastaavaa ei ollut aiemmin tehty, mutta hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa hankkeeseen voitiin lähteä turvallisin mielin”, Tuomo Svenn kertoo.

Psykiatriatalohankkeen putkiurakoitsija on Lapin LVI-asennus Oy, IV-urakoitsija Meri-Lapin Ilmastointipalvelu Oy, sähköurakoitsija Sähköpooli Oy ja sprinkleriurakoitsija Putcon Oy.

Hoitokäytäntöjen muutos vaikuttaa tilatarpeisiin

Psykiatriatalossa tulevat toimimaan psykiatrian osasto, päivystystyöryhmä, Kemin mielenterveystoimisto, yleissairaalapsykiatrian poliklinikka, A-klinikka, avokuntoutus, korvaushoito, nuoriso- ja lastenpsykiatrian poliklinikat sekä psykiatrian hallinto.

”Psykiatrian siirtyminen somatiikan yhteyteen on ollut pitkä prosessi”, kertoo LPSHP:n hallituksen puheenjohtaja Martti Ruotsalainen. ”Mittava määrä työtä on tehty jo ennen rakennustöiden aloittamista.”

Viime vuosina ja vuosikymmeninä psykiatrisesta hoidosta on tullut yhä enemmän avohoitopainotteista. Tämä vaikuttaa myös tilatarpeisiin. Kun Keroputaan sairaala aloitti toimintansa vuonna 1961, oli sairaalassa 144 hoitopaikkaa. Uudessa psykiatriatalossa tulee olemaan 22 vuodeosastopaikkaa, mukaan lukien päihdehuollon osastopaikat.

Torniossa sijaitseva Keroputaan sairaala jää pois käytöstä psykiatriatalon valmistuttua. Keroputaalla on havaittu sisäilmaongelmia, eikä 1960-luvulla rakennettu sairaala vastaa enää muutenkaan nykyajan vaatimuksia. Psykiatrian poliklinikat toimivat tällä hetkellä osin keskussairaalan viereen pystytetyssä väistötilassa, osin muissa vuokratiloissa sekä Keroputaalla.

Musiikista harjannostajaisissa vastasi Duo Noora & Juha.

 

​​​​​​​

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Martti Ruotsalainen epäili puheessaan, että 3.9.2021 vietetyt harjannostajaiset jäävät viimeisiksi sairaanhoitopiirin järjestämiksi. Vuoden 2023 alussa palvelut siirtyvät hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.