Pandemiapäällikön joulutervehdys

Pandemiapäällikön joulutervehdys

21.12.2020

Euroopan lääkevirasto tekee tänään päätöksen koronavirusrokotteen myyntiluvasta. On talvipäivänseisaus ja vuoden pimeimmästä päivästä tullee meille valontuoja. EU-komission hyväksynnän ja Suomen hallituksen asetuksen jälkeen voivat koneet nousta ilmaan ja rokotetta aletaan jakaa Euroopassa. Pandemian hallinnassa alkaa uusi ja toivottavasti sen voittava ajanjakso.

Tammikuussa 2020 luimme uutistietoja, kuinka Kiinasta leviää uudentyyppinen virus maailmalle. Ihmettelimme miksi otsikoissa todettiin, ettei matkustamista tarvitse rajoittaa. Emme osanneet varoa ja virus levisikin nopeasti kaikkialle. Pandemia alkoi. Pelko ja huoli oli suurta. Valmiuslaki tuli ja yhteiskuntaa suljettiin laajasti.

Psykiatrian väki muiden joukossa siirtyi laajasti etätyöhön. Ensihoito varusti erilliset korona-ambulanssit, erillinen koronateho perustettiin, Sauvosaaren sairaala muuttui pandemiasairaalaksi, vain joitakin tässä mainitakseni. Meri-Lapin sosiaali- ja terveyspalveluiden sektorilla ei ollut yhtään yksikköä, johon koronapandemia ei olisi vaikuttanut.

Keväällä taistelimme niukkojen suojavarusteiden saamiseksi- välillä niitä jouduttiin lainaamaan muista erva-alueen keskussairaaloista. Kirurgisia maskeja olisi haluttu käyttää laajemminkin, mutta pahimmillaan varasto riitti vain muutamaksi päiväksi edes kriittisten yksiköiden suojaamiseen. Syntyi jännitteitä ja ristiriitoja. Tietyistä tehohoitotarvikkeista ja suojatakeista oli myös pulaa. Kotimaista tuotantoa käynnisteltiin. Huoltovarmuuskeskuksen holvit osoittautuivat kuplaksi samalla, kun ulkomaalaiset ”merirosvosivat” lentokentiltä suojavarusteita täynnä olevia koneita isolla rahalla lentämään Suomen ja alkuperäisen kohteen sijasta muualle.

Analytiikasta ja jopa näytteenottovälineistä oli keväällä pulaa. Nordlab teki valtavan työn analytiikan kehittämiseksi.

Neljä laitosepidemiaa iski vanhustenhuollon yksiköihin ja niihin liittyi menetyksiä. Kaikkiaan 10 ihmistä on menehtynyt alueellamme koronavirustautiin.

Aloimme tuntea vihollisemme ja olla valmiita samaan aikaan, kun kevät eteni, tapaukset vähenivät ja virus katosi kesäksi. Useiden viikkojen aikana ei todettu ainoatakaan tautitapausta.

Syksyllä heräsi huoli siitä, että ihmiset eivät hakeudu hoitoon muiden sairauksien vuoksi. Päivystyksestä ja ensihoidosta kuului yksittäistapauksia huonokuntoisista sydänpotilaista. Hoitotakuujonot olivat venyneet, kun merkittävä osa hoitokapasiteetista jouduttiin ohjaamaan pandemian hoitoon. Sairaanhoitopiirin taloustilanne vaikeutui, kun suoritteita ei ollut.

Syksy toi vesisateiden lisäksi koronaviruspandemian toisen aallon. Tapausmäärät nousivat hyvin nopeasti ja tartunnanjäljittäjät ja tartuntatautilääkärit tekivät erityisesti Torniossa hartiavoimin töitä. Tiukat rajoitustoimet ja suositukset hallitsivat elämäämme. Kasvomaskista tuli kauppareissujen vakiokaveri. Väsymys tähän kaikkeen alkoi lisääntyä yhteiskunnassa.

Vuosi 2020 toi myös jotakin positiivista. Sairaanhoitopiirissä saatiin lupa synnytystoiminnan jatkamiseen. Psykiatriatalon rakentaminen alkoi lokakuun alussa.

Vuosi 2020 toi syvenevän yhteistyön. Jättimäisen ja kohua saaneen ulkoistuksen aiheuttamat jälkimainingit työnnettiin taka-alalle ja niukat voimavarat käytettiin kaikkialla yhteistyöhön ja pandemiasta selviämiseen; kunnissa, sairaanhoitopiirissä ja Mehiläinen Länsi-Pohja OY:ssa priorisoitiin pandemian hoito. Kaikkialla henkilöstö osoitti venymistä ja sitoutumista yhteiseen ponnistukseen.

Muutama viikko sitten vanhimman tyttäreni lakkiaisvideo Tornion yhteislyseolta lähti vahingossa pyörimään. Se oli vuodelta 2017. Ensimmäisten kuvien jälkeen olin huudahtaa ääneen: ”pitäkää turvavälit ja tulkaa pois sieltä!”. Lappian juhlasali oli täyteen ahdattu perinteiseen tapaan; en meinannut uskoa silmiäni. Reilussa puolessa vuodessa mieli oli tottunut näkemään moisen ihmisjoukon vaarallisena ja paheksuttavana. Olin järkyttynyt tajutessani tuon muutoksen.

Tämä vuosi 2020 on opettanut, kuinka vaikeaa on pitää riittävä etäisyys toisiimme niin sairaalan ruokasalissa kuin kaupoissakin. Se on meille ihmisille luonnotonta, sillä tahdomme nähdä itsemme toistemme kasvoista ja hymyistä. Kertoa ja kuulla tarinoita. Olla yhdessä. Edes me etäisyyttä kaipaavat suomalaisetkaan emme voi hyvin tällaisessa kasvomaskien täyttämässä turvavälimaailmassa. Mielemme alkaa kärsiä, sillä olemme olemassa vain suhteessa toisiimme.

Vuosi 2021 tuo meille koronavirusrokotteet ja aseen voittaa pandemia. Rokotteen kehittämisessä ei ole tingitty turvallisuudesta. Suosittelen rokotetta kaikille ja otan sen aikanaan turvallisin mielin.

Väestön rokottaminen ja riittävän rokotemäärän saaminen vie aikaa. Kesään mennessä olemme todennäköisesti jo eri tilanteessa pandemian suhteen. Sulava lumi ja kevätpurot todennäköisesti huuhtelevat pandemian rippeet mennessään, kuten ne tekivät tänäkin vuonna. Näköpiirissä on siis muutos parempaan, vaikka voimia ja kärsivällisyyttä tarvitaan vielä. Pandemia kukistetaan ensi vuonna.

Haluan kiittää kaikkia Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella sosiaali- ja terveyspalveluiden sektorilla työskenteleviä tästä vuodesta ja toivottaa Rauhallista ja Hyvää Joulua sekä Hyvää Uutta Vuotta 2021.

 

Jyri J. Taskila
Pandemiapäällikkö