Pandemia ei ole vielä ohitse

Pandemia ei ole vielä ohitse

16.03.2022

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä totesi tänään kokouksessaan, että pandemiatilanne ei alueella ole vielä ohitse.

Testimäärät alueella ovat vähentyneet noin 30 prosenttia, mihin viime viikon hiihtoloma osittain vaikuttaa. Testejä tehtiin viime viikolla 1300 kappaletta ja niistä positiivisia oli edelleen yli puolet. Todellinen  tautimäärä voi olla moninkertainen, sillä lieväoireisten ei enää tarvitse hakeutua testiin pelkän testin takia.

Tautia on alueella edelleen runsaasti ja tuttujen koronaturvatoimien jatkaminen on edelleen ajankohtaista (turvavälit, käsihygienia, kasvomaskin käyttö) erityisesti rokottamattomien ja riskiryhmäläisten kohdalla.

Kokonaistilanteessa positiivista on sairaalakuormituksen lievä helpottuminen. keskussairaalassa ei ole koronapotilaita tällä hetkellä tehohoidossa. Osastohoidossa sen sijaan on 8 koronapotilasta. Terveyskeskusten vuodeosastoilla koronapotilaita on yhteensä 12.

Useissa alueen hoivayksiköissä on ollut koronavirustautia viime viikkojen aikana. Näiden laitosepidemioiden tilanne on myös rauhoittumassa.

Sote-sektorilla henkilöstöä on runsaasti sairastunut koronavirusinfektioon, mutta tilanne myös tältä osin on hieman helpottanut.

Valitettavasti kuolemantapaukset koronaan liittyen ovat lisääntyneet, sillä kolmannes koronaan liittyvistä kuolemantapauksista on tapahtunut viime viikkojen aikana. Pandemian aikana koronavirusinfektioon on menehtynyt alueella yli 30 iäkästä ja/tai vaikeasta perussairaudesta kärsivää henkilöä.

Rokotteiden ottaminen alueella on voimakkaasti hidastunut. Nykyisiä rokotevalmisteita ei enää saavu alueelle. Rokotteiden teho vaikeaa tautimuotoa ja sairaalahoitoon joutumista vastaan on hyvin säilynyt myös uusien koronavirusmuunnosten osalta. Rokotteita on vielä tällä hetkellä hyvin saatavilla kunnissa.

Alueelle on myös saapunut perinteisemmällä tavalla valmistettua Nuvaxovid-rokotetta nykyisten RNA-rokotteiden rinnalle. Näitä tullaan antamaan halukkaille yli 18-vuotiaille. Kunnat antavat asiasta tarkemmat ohjeet kotisivuillaan lähiaikoina.