Maahantulotarkastukset muuttuvat

Maahantulotarkastukset muuttuvat

01.03.2021

1.3.2021 astuu voimaan Lapin aluehallintoviraston määräys järjestää kaikille Tornion ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tulleille henkilöille terveystarkastus. Terveystarkastukset on tehtävä yleisvaarallisen tartuntataudin, SARS-CoV-2:n, leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 31.3.2021 saakka. Määräys ei koske tavaraliikennettä.

Torniossa maahantulijat ohjataan länsirajalla sijaitsevaan terveystarkastuspisteeseen, jossa maahantulijalta otetaan koronavirusnäyte. Terveystarkastus on vapaaehtoinen, mutta sitä suositellaan vahvasti valtioneuvoston linjauksen mukaisesti. Terveystarkastuksesta kieltäytyvä voidaan määrätä aluehallintoviraston määräyksellä pakolliseen terveystarkastukseen.

Terveystarkastuksesta kieltäytyville tehdään yksilökohtainen arvio siitä, onko perusteltua määrätä henkilö pakolliseen terveystarkastukseen aluehallintoviraston toimesta ja/tai määrätä tarkastuksesta kieltäytyjä tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin tartuntatautilääkärin toimesta.

Ylitornion rajanylityspaikalta henkilö ohjataan terveystarkastukseen Ylitornion terveyskeskukseen, jossa on myös rajanylittäjiä palveleva koronatestauspiste. Ylitornion rajanylityspisteen aukioloaikaa on esitetty rajoitettavaksi, siten että tavanomainen rajanylitys tapahtui klo 7-21 ja sen ulkopuolella vain poikkeustapauksissa. Tästä tiedotetaan myöhemmin lisää. Aikaisintaan muutos rajanylityksissä alkaisi Ylitorniolla 11.3.2021

Maahantulon terveystarkastuksen voi ohittaa ja rajanylitys nopeutuu, jos henkilö esittää ennakkotodistukset (rajatyöntekijän kohdalla ns. työnantajatodistus ja 7 päivän sisällä otettu negatiivinen koronatestitodistus, todistus 6kk sisällä sairastetusta Covid-19-infektiosta tai enintään 72 h ennen maahantuloa otettu negatiivinen koronavirustesti) rajatarkastuksen yhteydessä oma-aloitteisesti.

Esittämällä hyväksytyn todistuksen pääsee ohittamaan terveystarkastuspisteen.

Edellä esitetyt toimet tulevat asteittain käyttöön rajanylityspisteillä.