LPSHP:ssä 138 koronavirustartuntaa

LPSHP:ssä 138 koronavirustartuntaa

11.05.2020

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu 11.5.2020 mennessä 138 koronavirustartuntaa. Viimeisen vuorokauden aikana uusia tartuntoja on todettu kaksi.

Rajaliikenne Torniossa on kolminkertaistunut ja rajankäyntiä tapahtuu ilman todellista tarvetta perusoikeuksiin vedoten. Nykyiset rajankulkuun liittyvät suositukset on laadittu meidän kaikkien turvaksi. Myös muu liikkuminen on lisääntynyt ja on merkkejä siitä, että ihmiset ovat väsyneet noudattamaan suosituksia.

Koronavirustapauksia ilmenee Länsi-Pohjassa päivittäin ja on edelleen ajankohtaista huolehtia kokoontumisrajoituksista, välttää turhia kontakteja ja tarvittavissa kontakteissa toimia turvallisuus edellä. Tämä tarkoittaa mm. käsihygienian noudattamista, turvavälejä kaupassa ja erityisesti riskiryhmäläisten suojaamista.

Toiseksi eniten tapauksia Suomessa

Väestöpohjaan nähden Länsi-Pohjassa on Uudenmaan jälkeen eniten tautitapauksia Suomessa. Koronavirustestejä otetaan meillä eniten väestöpohjaan nähden. Tautiin menehtyy ihmisiä Länsi-Pohjassa edelleen.

Noudattamalla ohjeita turvaamme sen, että terveydenhuolto kykenee hoitamaan ne potilaat, jotka tämän sairauden tehohoidosta hyötyvät. Liian suuri ja nopea tautitapausten määrä on riski hoitojärjestelmän toimintakyvylle.

Yhteiskuntaa tullaan avaamaan Suomessa lähiviikkoina lisää. Asia pitää tehdä hallitusti epidemiatilannetta ja suosituksia seuraten. Tämän avautumisen täytyy koskea myös vanhuksia ja riskiryhmäläisiä, koska eristäytyminen kuukausiksi aiheuttaa monenlaisia ongelmia.

Suomen perustuslain mukaan kaikilla on oikeus elämään ja turvallisuuteen ikään katsomatta.

Yleisvaarallisen tartuntataudin kohdalla annettavat viranomaissuositukset ovat väline, jolla lisätään vanhusten ja riskiryhmäläisten turvallisuutta. Heidän elämänsä suojeleminen edellyttää, että me kaikki huomioimme nämä erilaiset käyttäytymissuositukset myös jatkossa.