Länsi-Pohjassa viisi uutta koronavirustartuntaa

Länsi-Pohjassa viisi uutta koronavirustartuntaa

29.10.2020

Uudet tartunnat eivät liity aiempiin tartuntaketjuihin ja ovat erillisiä. Näihin liittyy useita altistuneita ja kolme joukkoaltistumista. Altistuneita on noin 50 ja terveysviranomaiset ovat heihin yhteydessä.

Ylitornion terveyskeskuksen vuodeosastolla on todettu yksi koronavirustartunta. Varotoimenpiteenä vuodeosastolle ei oteta uusia potilaita 10 vuorokauteen. Vuodeosastohoitoa tarvitsevat ylitorniolaiset hoidetaan muiden kuntien terveyskeskusten vuodeosastoilla.

 

Torniossa ravintolassa asioineiden syytä seurata oireitaan ja hakeutua herkästi koronavirustestiin

Torniolaisessa Wanha Mestari ravintolassa lauantaina 24.10.2020 käyneitä asiakkaita kehoitetaan seuraamaan vointiaan ja hakeutuvan herkästi koronavirustestiin, mikäli oireita ilmaantuu.

 

Ennaltaehkäisevien toimien jatkaminen erittäin tärkeää

Epidemiatilanne Länsi-Pohjassa on edelleen perustasolla, mutta sen säilyttäminen perustasolla edellyttää aktiivisia ennaltaehkäiseviä toimia. Koronavirusepidemian toiselle aallolle luonteenomaista on epidemiatilanteessa tapahtuvat nopeat muutokset.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri suosittelee kasvomaskin käyttöä ryhmämuotoisessa harrastustoiminnassa yli 15-vuotiaille ja heidän ohjaajilleen harrastuksen luonne huomioiden. Kasvomaskin käytöllä voidaan pienentää jatkotartuntojen riskiä altistuneilla.

Länsi-Pohjan tartuntatautilääkärit ovat huolissaan tulevista juhlaviikonlopuista ja muistuttavat edelleen siitä, että yli 50 hengen joukkotapahtumat suositellaan siirrettäväksi ensi vuoteen, kuten useat vastuulliset tapahtumanjärjestäjät ovat tehneet ja siitä tiedottaneet.

Mikäli yli 50 hengen tapahtumia vastoin voimassaolevaa suositusta järjestetään tulee niissä noudattaa Lapin aluehallintoviraston ohjeita ja lisäksi järjestäjän tulee valvoa ohjeiden toteutumista. Suurissa juhlissa ja joukkotapahtumissa, joihin liittyy alkoholinkäyttöä turvavälien noudattaminen ja kasvomaskin käyttö on usein vaikeasti toteuttavissa koronaturvallisesti. Tällaisiin tapahtumiin osallistumista ei suositella.

Etelä-Suomesta on useita esimerkkejä tilanteista, joissa suuri joukko tartuntoja on levinnyt edellä mainitun kaltaisista suurista juhlista tai joukkotapahtumista. Tämä on johtanut tiukkoihin rajoitustoimiin.

Säilyttääksemme Länsi-Pohjassa epidemian perustasolla ja välttääksemme tiukkojen alueellisten rajoitustoimien käyttöönottoa meidän kannattaa jatkaa tehokkaiksi todettuja ennaltaehkäiseviä toimia. Joukkotapahtumien siirtäminen ja isojen yksityisten juhlien välttäminen ovat tässä keskeisessä roolissa.

 

Uutista päivitetty 29.10.2020 klo 15. Uutiseen lisätty tieto Ylitornion terveyskeskuksen tartunnasta ja päivitetty tartuntojen määrä.