Länsi-Pohjassa muutetaan tartunnanjäljitystä, myös karanteeniaika lyhenee

Länsi-Pohjassa muutetaan tartunnanjäljitystä, myös karanteeniaika lyhenee

19.01.2022

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on kuluvalla viikolla keskiviikkoaamuun mennessä todettu 125 koronavirustartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on alueella tällä hetkellä noin 1000 sataatuhatta asukasta kohden. Tartuntamäärät ovat edelleen kasvussa.

 

Myös sairaalakuormitus on viime päivien aikana kasvanut. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 11 koronapotilasta, joista viisi Länsi-Pohjan keskussairaalassa ja kuusi terveyskeskuksien vuodeosastoilla. Tehohoidossa ei ole tällä hetkellä yhtään koronapotilasta.

 

Tartunnanjäljitys muuttuu perjantaista 21.1.2022 alkaen. Keskitymme ottamaan yhteyttä positiivisen koronatuloksen saaneisiin. Heitä ohjeistetaan ilmoittamaan tartunnastaan oman perheen ulkopuolisille lähikontakteille eli altistuneille. Samassa yhteydessä altistuneet saavat yhteystiedot tartuntatautihoitajalle yhteydenottoa varten.

 

Altistuneista, henkilöt joilla ei ole kahden koronarokotteen antamaa suojaa jäävät 7 vrk karanteeniin. Altistuneet ottavat yhteyttä kotikuntansa tartuntatautihoitajaan VAIN tilanteessa, jossa altistunut tarvitsee VIRALLISEN todistuksen tartuntatautipäivärahaa varten.

Yhteydenotto tartuntatautihoitajaan tapahtuu ensisijaisesti sähköpostilla ja toissijaisesti tekstiviestillä.

 

Altistuneiden ja sairastuneiden karanteeni- ja eristysaika lyhenevät jatkossa seitsemään päivään. Muutos ei koske jo annettuja karanteeni- ja eristyspäätöksiä.

 

Rajoitukset jatkuvat ennallaan

 

 

Lapin aluehallintovirasto on päätöksellään kieltänyt sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Päätös on voimassa 22.2.2022 saakka. Lisäksi alueella on voimassa Valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset, joiden mukaan ravintolat voivat olla auki klo 18 saakka.

 

Kaikki tutut koronaturvatoimet – hyvä käsihygienia, turvavälit ja maskinkäyttö – ovat edelleen ajankohtaisia. Niin rokotettujen kuin rokottamattomien tulee yhä noudattaa niitä. Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

 

Rokotukset ovat kunnissa edenneet hyvin ja rokotteita on tarjottu myös 5-11 –vuotiaille lapsille. Annettujen rokotteiden tilastoitumisessa ja rokotetiedon siirtymisessä Kantaan on kuitenkin ollut viivettä. Kunnat tiedottavat rokotuksista ja niiden ajankohdista muun muassa omilla verkkosivuillaan.

 

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä

Otsikkoa korjattu 24.1.2022. Tartunnanjäljityksestä ei ole luovuttu, vaan sitä muutetaan.