Länsi-Pohjassa epidemia kiihtymisvaiheen kynnyksellä

Länsi-Pohjassa epidemia kiihtymisvaiheen kynnyksellä

18.08.2021

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 27 koronavirustartuntaa. Tartunnoista kymmenen todettiin karanteenien sisältä, viidennes oli peräisin ulkomailta ja kolmannes todettiin rajatestauksessa. Kuluvalla viikolla on todettu tähän mennessä kymmenen uutta tartuntaa.

Tartuntojen jäljitys on toiminut hyvin ja 70-80 prosenttia alueen sisäisistä tartunnoista on pystytty jäljittämään. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.

Vaikka ilmaantuvuus alueella on viime viikkoina ollut nousussa, on epidemia Länsi-Pohjan alueella vielä perustasolla. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen on kuitenkin erittäin lähellä. Epidemiatilannetta tarkastellaan uudelleen pandemiatyöryhmän kokouksessa ensi viikolla.

Koronaturvallisuustoimia, eli hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä, tulee noudattaa huolellisesti. Myös maskia tulee käyttää kaikissa sosiaalisissa kontakteissa, joissa turvavälejä ei voida taata. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

 

Rokotuskattavuus jo hyvällä tasolla – myös nuoria kannustetaan rokotuksiin

Länsi-Pohjan alueen väestöstä vähintään yhden rokotteen on saanut tähän mennessä 68 prosenttia kaikista rokotettavista. Molemmat rokotteet on saanut noin 40 prosenttia rokotettavasta väestöstä.

Nuoremmissa ikäluokissa rokottamattomia on vielä paljon. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee rokotteen ottamista kaikille yli 12-vuotiaille. Mitä useampi ottaa rokotteen, sitä todennäköisemmin voidaan syksyn aikana välttää esimerkiksi ryhmäharrastusten ja koulujen lähiopetuksenkeskeyttäminen sekä muut rajoitustoimet.

Rokotusaikoja on nyt hyvin saatavissa kaikissa alueen kunnissa.

Jo ensimmäinen rokoteannos suojaa hyvin vakavalta tautimuodolta ja myös viime aikoina levinneeltä deltavariantin aiheuttamalta taudin vaikealta muodolta. Tämä virusmuoto on levinnyt etenkin nuorten keskuudessa.

 

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä