Länsi-Pohjan keskussairaala ja Keroputaan sairaala täyttivät vuosia

Länsi-Pohjan keskussairaala ja Keroputaan sairaala täyttivät vuosia

23.11.2021

Länsi-Pohjan keskussairaala täytti alkuvuodesta 80 vuotta ja Keroputaan sairaan perustamisesta on tullut kuluneeksi 60 vuotta.  Sairaaloiden merkkipäiviä juhlittiin epidemiatilanteesta johtuen pienimuotoisesti Kemin Lumilinnassa 19.11.2021.

Tilaisuuteen oli kutsuttu sairaanhoitopiirin nykyiset työntekijät sekä luottamushenkilöt. Juhlapuheen piti Tornion pitkäaikainen kaupunginjohtaja, ministeri ja kaupunkineuvos Hannes Manninen.

Puheessaan hän totesi, että vaikka sairaaloiden menneisyyttä on varjostaneet niin henkilöstön kuin taloudellisten resurssien puute, on niissä ylletty myös merkittäviin lääketieteellisiin saavutuksiin. Sairaaloissa tehtävä työ on ollut ja on yhä ”jatkuvaa taistelua paremman tulevaisuuden puolesta”.

Toisena juhlapuhujana tilaisuudessa oli kätilö Sisko Korrensalo, joka on tehnyt työuransa keskussairaalassa ja toiminut myös kuntayhtymän luottamustehtävissä. Sairaalan historian käänteitä Korrensalo on koonnut kronikkaan, josta hän luki otteita. Esimerkiksi 1970-luvun laajennusvaiheita kuvaavat seuraavat rivit:

”Tehtiin kovasti uusia siipiä,

Mieleen alkoi mukavasti hiipiä:

Tämä sairaalahan on,

ihan verraton,

ja sementtimyllykin pihalla huusi:

Tästä saadaan sairaala ihan uusi!”

_______________________________________________________________________________________

Länsi-Pohjan keskussairaala perustettiin vuonna 1938 nimellä Kemin yleinen sairaala. Sairaalan rakentaminen käynnistyi samana vuonna, mutta talvisodan aiheuttaman viivästyksen vuoksi se valmistui vasta vuonna 1940. Ensimmäinen potilas kirjattiin sairaalaan 20. tammikuuta 1941.

Keroputaan sairaala perustettiin vuonna 1961, jolloin se oli 160-paikkainen, neljä osastoa käsittävä B-mielisairaala. Sittemmin Keroputaasta on tullut kansainvälistä mainetta saavuttanut psykiatrinen sairaala, jossa on kehitetty hyviä hoitotuloksia tuottava avoimen dialogin hoitomalli.

Tornion pitkäaikainen kaupunginjohtaja, ministeri ja kaupunkineuvos Hannes Manninen.