Länsi-Pohja palaa perustasolle – kokoontumisrajoitukset lievenevät 7.6.2021

Länsi-Pohja palaa perustasolle – kokoontumisrajoitukset lievenevät 7.6.2021

26.05.2021

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin neljä koronavirustartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 13,4 sataatuhatta asukasta kohti. Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on todettu tähän mennessä kaksi. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita.

 

Koska tartuntamäärät ja ilmaantuvuus ovat selkeässä laskussa, päätti alueellinen pandemiatyöryhmä, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alue palaa epidemian perustasolle.

 

Aluehallintoviraston määräämä kymmenen hengen kokoontumisrajoitus on voimassa 6.6.2021 saakka. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee vahvasti, että kokoontumisrajoitusta noudatetaan myös yksityistilaisuuksissa. Kokoontumisrajoituksia aletaan purkaa 7.6.2021 alkaen, mikäli epidemiatilanne pysyy hallinnassa.

 

Ruotsin puolella Norrbottenissa epidemiatilanne on edelleen vaikea, ja tämä saattaa nopeasti muuttaa tilannetta Länsi-Pohjassa. Havaittavissa on myös väestön väsymistä rajoituksiin ja koronaturvallisuustoimiin, mikä on viime viikkoina johtanut laajoihin altistumisiin alueella. Puolet viikon aikana tulleista tartunnoista ovat tuntemattomista lähteistä. Alueella on edelleen oireettomilla henkilöillä aktiivista tautia. Alkukesän juhlat aiheuttavat riskin, että epidemiatilanne huononee nopeasti uudelleen.

 

Jotta epidemiatilanne säilyisi hyvänä, tulee koronavirustestiin edelleen hakeutua lievilläkin oireilla. Myös koronaturvallisuusohjeita (turvavälit, maski, käsihygienia) tulee yhä noudattaa huolellisesti. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

 

Rokotusaikoja vapaana runsaasti

 

Rokotukset ovat edenneet kunnissa hyvin ja rokotusaikoja on tälläkin hetkellä varattavissa runsaasti. Joissakin kunnissa rokotettavien ikärajoja on laskettu, koska rokotteita on hyvin saatavissa. Esimerkiksi Keminmaassa on loppuviikon aikana paljon vapaita rokotusaikoja yli 35-vuotiaille.

 

Kuntalaisten rokotusaktiivisuus on huolestuttavasti laskenut ja pelkona on, että rokotusaikoja jää käyttämättä. Varattujen aikojen käyttämättä jättäminen aiheuttaa ongelmia, koska rokotteita voi säilyttää vain rajoitetun ajan.

 

Rokotuksiin kannattaa nyt hakeutua aktiivisesti, jotta rokotuskattavuus alueella saataisiin hyvälle tasolle. Rokotuksen ottaminen voi lähitulevaisuudessa helpottaa myös matkustamista. Monet maat edellyttävät maahantulijoilta, että koronarokote on otettu.

 

 

                             Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä