Koronarokotuskoordinaatioryhmä tiedottaa

Koronarokotuskoordinaatioryhmä tiedottaa

19.03.2021

THL on varovaisuussyistä keskeyttänyt AstraZenecan rokotevalmisteen käytön Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean selvityksen ajaksi. Suomessa on todettu kaksi aivolaskimotukosta, joiden yhteyttä rokotteeseen selvitetään. Tällä hetkellä on tiedossa vain ajallinen yhteys rokotusten ja sairaustapausten välillä.

Euroopan lääkevirasto EMA ja Maailman terveysjärjestö WHO ovat todenneet AstraZenecan rokotteen olevan turvallinen ja tehokas. Rokotteen käyttö on keskeytetty Suomessa 29.3.2021 asti. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kunnat ovat saaneet keskeytyksestä tiedon ja rokotteen jako sairaala-apteekista on lopetettu.

Kunnat ilmoittavat aikojen perumisesta suoraan potilaille. Mikäli perumisilmoitusta ei tule niin rokotusajalle on syytä mennään normaaliin tapaan sillä rokotustoimintaa jatketaan Länsi-Pohjassa edelleen PfizerBiontechin ja Modernan rokotteilla.

THL:n mukaan havaitut poikkeukselliset oireet ovat hyvin harvinaisia. Jos AstraZenecan rokotteen saaneelle ilmaantuu voimakas, selvästi jatkuvasti paheneva päänsärky tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla niin on hakeuduttava hoitoon välittömästi.

Rokotevalmistetta ei voi valita

Länsi-Pohjan alueellinen koronarokotuskoordinaatioryhmä toteaa, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan potilas ei voi valita rokotevalmistetta. Kaikki käytössä olevat rokotteet ovat teholtaan saman tasoisia. Kaikkien valmisteiden turvallisuus on myös varmistettu ennen myyntiluvan myöntämistä.

Länsi-Pohjan alueella rokotusten etenemistä seurataan koordinaatioryhmässä kunnittain. Rokotusnopeuden kuntakohtaiset erot tullaan Länsi-Pohjassa tasoittamaan THL:n ohjeen mukaan: 70-vuotta täyttäneet rokotetaan ensin, jonka jälkeen kunnat siirtyvät jatkamaan riskiryhmien rokottamista.

Rokotemäärät lisääntyvät tämänhetkisten saapumisennusteiden mukaan huhtikuun alussa.

Länsi-Pohjan koronarokotuskoordinaatioryhmä

Uutisotsikoissa HUSin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kerrotaan kaipaavan muutosta rokotusjärjestykseen, mikä antaa virheellisen kuvan LPSHP:n näkemyksistä. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri ei vaadi rokotusjärjestyksen muutosta. Lisätietoja tästä.

Uutista päivitetty 22.3.2021