Korona leviää rajalla - rajoitukset jatkuvat helmikuulle

Korona leviää rajalla - rajoitukset jatkuvat helmikuulle

13.01.2021

Viikolla 1 koronavirusnäytteitä otettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella yhteensä 698, joista 25 oli positiivisia. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on todettu tähän mennessä kolme. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjassa tällä hetkellä noin 70 sataatuhatta asukasta kohti. Epidemian painopiste on edelleen Torniossa, vaikka tartuntoja on tullut ilmi eri puolilla sairaanhoitopiiriä.

Viime viikon tartunnoista 30 prosenttia oli peräisin Ruotsista. Kuluvan viikon tartunnoista kaikki kolme ovat tulleet länsirajan takaa. Alueellinen pandemiatyöryhmä kehottaa alueen asukkaita vähentämään kontakteja rajan yli. Välttämättömissä kontakteissa tulee käyttää kasvomaskeja ja huolehtia turvaväleistä.

Epidemiatilanne Länsi-Pohjassa on viime viikkojen aikana heikentynyt, mutta leviämisvaiheen kriteerit eivät vielä täyty.  Tartuntojen lähteet on pääsääntöisesti pystytty jäljittämään ja sairaalahoidon suhteen tilanne on pysynyt edelleen rauhallisena. Tällä hetkellä sairaalahoidossa ei ole yhtään Covid-19 -potilasta.

 

Rajoitukset voimassa helmikuulle

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa nykyisten suositusten ja rajoitusten voimassaoloa 18.2.2021 saakka. Myös SM-tason ryhmäkilpaurheilu suositellaan keskeytettäväksi 18.2.2021 asti. Kunnat tekevät liikuntapaikkojen käytöstä ja niiden sulkemisesta omat päätöksensä. Lapin aluehallintovirasto tekee kokoontumisrajoituksista oman päätöksensä ajalle 19.1.-18.2.2021.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille. Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintoja rajoitukset eivät koske.

Lukioissa vietetään helmikuussa perinteisesti penkinpainajaisia ja vanhojentansseja. Vallitsevassa epidemiatilanteessa alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee penkkariajelujen perumista. Vanhojenpäivätanssit suositellaan siirrettävän myöhempään ajankohtaan.

Koronarokotukset ovat alkaneet Länsi-Pohjassa tammikuun alussa. Tähän mennessä on rokotettu koronapotilaita hoitavaa henkilökuntaa erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa. Massarokotukset alkavat tämänhetkisen tiedon mukaan helmikuussa. Rokotuksista ja niiden aikatauluista tiedotetaan myöhemmin, kun aikataulut tarkentuvat.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä