Kokoontumisrajoitukset poistuvat – muut koronaturvatoimet yhä tarpeen

Kokoontumisrajoitukset poistuvat – muut koronaturvatoimet yhä tarpeen

16.06.2021

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 15 koronavirustartuntaa, joista kahdeksan oli omalta alueelta ja loput ulkopaikkakuntalaisilla. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu tähän mennessä neljä.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjassa nyt noin 25 sataatuhatta asukasta kohden. Sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä koronapotilaita. Epidemiatilanne on alueella perustasolla.

Tartuntojen määrä on ollut viime viikkoina lievässä nousussa. Tartunnoista merkittävä osa on kuitenkin todettu läpikulkumatkalla olleilla ulkopaikkakuntalaisilla tai karanteenien sisältä. Oireettomia taudinkantajia vaikuttaa kuitenkin alueella olevan jonkin verran.

Rokotteen ottaminen helpottaa matkustamista

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee kaikkia alueen asukkaita varaamaan rokotusajan, kun se rokotusjärjestyksen mukaan on mahdollista. Rokotuskattavuus on saatava riittävälle tasolle, jotta epidemia alueella saadaan selätettyä.

Rokotteen ottaminen helpottaa myös matkustamista. Kaksi kertaa rokotetut suomalaismatkustajat voivat tästä päivästä lähtien ylittää rajan ilman koronavirustestausta. Rajalla tehtävästä testistä vapautetaan myös kerran rokotetut, mutta heidän on hakeuduttava koronavirustestiin 72 tunnin kuluttua maahan saapumisesta. Muilta osin rajalla tehtävät terveystarkastukset jatkuvat Lapin aluehallintoviraston  15.6.2021 tekemän päätöksen mukaisesti.

Todistuksen saaduista koronarokotuksista saa Omakanta-palvelusta. Lisätietoa rokotustodistuksesta on osoitteessa https://www.kanta.fi/koronatodistus.

Kokoontumisia koskevat suositukset voimassa vielä tämän viikon

Kokoontumisia ja yleisötilaisuuksia koskevat suositukset poistuvat Länsi-Pohjan alueella 21.6.2021 alkaen. Kuluvan viikon loppuun saakka on voimassa suositus, jonka mukaan sisätiloissa voi kokoontua enintään 50 henkeä. Ulkotiloissa raja on 100 henkilöä.

Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee vahvasti, että muita koronaturvallisuustoimia (hyvä käsihygienia, maskit, turvavälit) noudatetaan edelleen kaikissa sosiaalisissa kontakteissa. Riski epidemiatilanteen pahenemiseen alueella on yhä olemassa.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä