Joukkokokoontumisia vältettävä vuoden loppuun saakka

Joukkokokoontumisia vältettävä vuoden loppuun saakka

02.12.2020

Länsi-Pohjassa todettiin viime viikolla 11 koronavirustartuntaa. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia ei ole vielä tullut ilmi. Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 60 sataatuhatta asukasta kohden ja epidemiatilanne on edelleen kiihtymisvaiheessa. Sairaalahoidon suhteen tilanne on pysynyt rauhallisena eikä tehohoidossa ole yhtään Covid-19-potilasta.

 

Lapset saavat harrastaa

Alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa suositusta, ettei yli 10 hengen tilaisuuksia järjestettäisi. Suositus on voimassa vuoden loppuun saakka. Kokoontumisrajoituksen jatkaminen on perusteltua juhlakauden kynnyksellä, koska epidemiatilanne on vakava lähialueilla, Pohjois-Pohjanmaalla ja länsirajan takana.

 

Vaikka aluehallintovirastojen määräykset eivät koske hengellisiä tilaisuuksia, epidemian leviämisriski koskee myös näitä kokoontumisia. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee siksi, ettei yli 10 henkilön kokoontumisia järjestettäisi myöskään seurakunnissa. Muun muassa yhteislaulu on todettu tartuntojen leviämisen suhteen hyvin riskialttiiksi.

 

Myös alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminnat ovat olleet tauolla viime viikot. Alueellinen pandemiatyöryhmä totesi, että alle 18-vuotiaiden ryhmäharrastuksia voidaan nyt jatkaa, koska epidemiatilanne on alueella rauhoittumaan päin. Koronaturvallisuusohjeita, turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa on lasten ja nuorten harrastuksissakin noudatettava huolellisesti.

 

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

 

Sairauslomatodistuksen haku tartuntariski

Osa alueen työnantajista on ohjeistanut hengitystieinfektio-oireisia työntekijöitään hakemaan viikonloppuisin sairauslomatodistuksen Mehiläinen Länsi-Pohjan akuuttiklinikalta. Alueellinen pandemiatyöryhmä suosittelee, että työnantajat tässä epidemiatilanteessa hyväksyisivät sairausloman työntekijän omalla ilmoituksella. Todistusasiat kuormittavat akuuttiklinikkaa ja hidastavat hoitoa tarvitsevien palvelua.

 

Viikonloppuisin kaikki oireilevat Länsi-Pohjan asukkaat voivat tarvittaessa hakeutua Tornion koronavirusnäytteenottoon, joka toimii ajanvarauksella. Ajanvarausohjeen voi katsoa Youtubessa.