Epidemiatilanne veitsenterällä – lakkiaiset ja päättäjäisjuhlat siirrettävä syksyyn

Epidemiatilanne veitsenterällä – lakkiaiset ja päättäjäisjuhlat siirrettävä syksyyn

05.05.2021

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 15 koronavirustartuntaa, joista yhdeksän karanteenien sisältä. Lisäksi Sodankylän jääkäriprikaatin tartuntaketjusta tuli alueelle seitsemän tartuntaa.

Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on todettu tähän mennessä seitsemän. Kahden viikon ilmaantuvuus on 70,4/100 000 ja neljänneksi korkein Suomessa. Alue on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Alueellinen pandemiatyöryhmä käsitteli kokouksessaan koulujen päättäjäisiin ja lakkiaisjuhliin liittyviä kysymyksiä. Työryhmä päätti pysyä viime viikolla antamassaan vahvassa suosituksessa, jonka mukaan lakkiaiset ja muut päättäjäisjuhlat järjestettäisiin vasta syksyllä.

Sekvensointitulosten perusteella brittityyppinen muuntovirus on tullut Länsi-Pohjan alueella vallitsevaksi. Tämä virustyyppi on villiä koronavirusta herkempi leviämään, joten kaikenlaisten kokoontumisten ja juhlien järjestäminen aiheuttaa suuren riskin epidemiatilanteen pahenemiselle juuri kesän kynnyksellä. Epidemiatilanne on tällä hetkellä veitsen terällä.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille. Nykyiset suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 23.5.2021 saakka. Alueellinen pandemiatyöryhmä käsittelee niitä seuraavan kerran ensi viikolla.

Alueellinen pandemiatyöryhmä on huolissaan länsirajan tilanteesta. Norrbottenin vaikeasta tautitilanteesta johtuen tartuntaketjuja tulee viikoittain rajan ylitse. Rajankäynti tulee rajoittaa vain välttämättömään asiointiin. Suomeen saapuessa tulee käydä koronatestissä, ellei tulijalla ole voimassa olevaa ennakkotestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirustaudista.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä