Epidemiatilanne rauhoittumassa - leviämisvaiheen rajoitukset jatkuvat

Epidemiatilanne rauhoittumassa - leviämisvaiheen rajoitukset jatkuvat

03.03.2021

Viikolla 8 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Kuluvalla viikolla uusia tapauksia on todettu tähän mennessä kaksi. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 25,1 sataatuhatta asukasta kohti.

Koronavirustilanne on alueella rauhoittumassa, mutta kiihtymisvaiheen kriteerit täyttyvät edelleen. Viimeviikkoina koronapotilaita on ollut myös sairaalahoidossa ja tehohoitoonkin on jouduttu turvautumaan.

Rajoitukset ja suositukset kiristyvät sulkutilan ajaksi

Koronavirustilanne lähialueilla on edelleen vakava. Muuntovirusten osuus uusista tartunnoista kasvaa nopeasti Etelä-Suomessa. Riski epidemian nopealle leviämiselle ja pahenemiselle koko maassa arvioidaan tällä hetkellä voimakkaasti suurentuneeksi, mistä syystä maahan on julistettu poikkeusolot.

Tämän vuoksi alueellinen pandemiatyöryhmä päätti jatkaa kaikkien nykyisten leviämisvaiheen rajoitusten ja suositusten voimassaoloa valtioneuvoston toteaman sulkutilan loppuun eli 28.3.2021 saakka. Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset ja -rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Uutena suosituksena alueellinen pandemiatyöryhmä esittää yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten osallistujamäärän pienentämisen kuuteen henkilöön valtioneuvoston suosituksen mukaisesti. Tätä kuuden hengen henkilömäärärajaa suositellaan noudatettavaksi myös yksityisissä tilaisuuksissa. Suositus on voimassa 28.3.2021 saakka. Lapin aluehallintovirasto tekee kokoontumisrajoituksia koskevan päätöksensä tällä viikolla.

Massarokotukset viivästyvät

Tällä hetkellä useimmissa Länsi-Pohjan alueen kunnissa on edetty riskiryhmiin kuuluvien rokotuksiin. Osassa kuntia rokotetaan edelleen myös kotona asuvia yli 80-vuotiaita. Koska eri valmistajien rokotteilla on erilaiset ikärajat, eivät rokotukset ole edenneet kunnissa ikäjärjestyksessä. Rokotteita on annettu eri kohderyhmille rinta rinnan.

Rokotteiden saatavuusongelmien vuoksi kuntalaisten massarokotukset eivät ala Länsi-Pohjassa vielä maaliskuun aikana. Kunnat tiedottavat rokotuksista kotisivuillaan.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä