Epidemiatilanne pahenee – rokotukset alkavat ensi viikolla

Epidemiatilanne pahenee – rokotukset alkavat ensi viikolla

30.12.2020

Epidemiatilanne on Länsi-Pohjan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Viikolla 52 koronavirusnäytteitä otettiin alueella yhteensä 575 kappaletta, joista 14 oli positiivisia. Kuluvalla viikolla uusia tautitapauksia on todettu tähän mennessä 13.

Epidemiatilanne Länsi-Pohjan alueella näyttää olevan nopeasti pahenemassa ja viimeisen kolmen viikon aikana uusien tautitapausten määrä on kolminkertaistunut. Sairaalahoidon suhteen tilanne on kuitenkin pysynyt tähän saakka rauhallisena.

Matkustaminen minimiin

Koska epidemiatilanne Ruotsin Norrbottenissa on vakava, alueellinen pandemiatyöryhmä painottaa, että kaikkea tarpeetonta matkustamista rajan yli tulee nyt välttää. Esimerkiksi Haaparannalla kahden viikon ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä noin 280 sataatuhatta asukasta kohden. Torniossa vastaava luku on 106.

Koronavirusnäytteenotto toimii vuoden vaihteessa kaikkina päivinä. Pyhäpäivinä kaikki oireilevat Länsi-Pohjan asukkaat voivat hakeutua Tornion näytteenottopisteeseen, joka on auki tulevana viikonloppuna klo 9-14. Näytteenotto toimii ajanvarauksella.

Rokotukset käyntiin pian

Koronarokotukset alkavat Länsi-Pohjan alueella maanantaina 4.1.2021. Rokotuksissa noudatetaan kansallista rokotusstrategiaa, ja ensimmäisenä rokotuksen saavat teho-osastolla työskentelevät terveydenhuollon ammattihenkilöt. Toisena rokotusvuorossa ovat koronapotilaita hoitavien vuodeosastojen henkilökunta keskussairaalassa, ensihoidossa ja kuntien terveyskeskuksissa.

Kuntalaisten rokotusten alkaminen riippuu siitä, miten paljon ja millä aikataululla rokotteita saadaan alueelle. Kuntalaisten rokotusaikataulusta tiedotetaan, kun se tarkentuu vuodenvaihteen jälkeen. Ensimmäisenä rokotuksen tulevat saamaan ikäihmiset sekä sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat.

 

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä