Alueellinen pandemiatyöryhmä: Perustasolle siirtyminen lähenee

Alueellinen pandemiatyöryhmä: Perustasolle siirtyminen lähenee

19.05.2021

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä arvioi tänään alueen epidemiatilannetta. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on ilahduttavasti laskenut. Viikolla 18 ilmaantuvuus oli 80/100 000, viikolla 19 ilmaantuvuus oli 50/100 000 ja nyt ilmaantuvuus on 21,8/100 000. Norrbottenissa todettiin viime viikolla 1016 tartuntaa ja ilmaantuvuus on n. 800/100 000. Lähinnä Ruotsin korkean esiintyvyysluvun takia työryhmä katsoi, etteivät perusvaiheen kriteerit vielä täyty, joten alue jatkaa epidemian kiihtymisvaiheessa seuraavan viikon.

Viikolla 19 tapauksia todettiin 11, tällä viikolla tapauksia on todettu 2, eilisen jälkeen ei ole todettu uusia tapauksia.

Ilmaantuvuuden lasku mahdollistaa rajoitusten hitaan ja porrasteisen purkamisen STM:n ohjeen mukaisesti. Rajoitusten purkaminen ei tarkoita epidemian katoamista, vaan kaikkia voimassa olevia rajoituksia ja koronaturvaohjeita tulee edelleen tinkimättä jatkaa.

Tilanteen nopean pahenemisen vaara on edelleen olemassa, mikä tulee tiedostaa.

MeXIT- Meri-Lapin Exit suunnitelma

Pandemiatyöryhmä käsitteli kokouksessaan MeXIT-suunnitelmaa, jossa kokoontumisrajoitus puretaan kahden viikon porrastuksella 24.5. alkaen. Epidemiatilanteen kehitys luonnollisesti säätelee sitä, voidaanko purkamista nopeuttaa tai joudutaanko sitä hidastamaan. Pandemiatyöryhmän tavoitteena on hallittu rajoitusten purku, jotta lomakaudelle suunniteltuja tapahtumia alueella voitaisiin järjestää.

Kokoontumisrajoitussuositus lievenee 24.5.2021 alkaen 10 henkeen. Nykyiset koronarajoitukset ja -suositukset ovat voimassa 6.6.2021 saakka. Niitä tarkastellaan seuraavan kerran alueellisen pandemiatyöryhmän kokouksessa 26.5.2021.

Kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Länsi-Pohjan alueella on kielletty Lapin aluehallintoviraston päätöksellä niin ikään 6.6.2021 asti. Tarkemmat tiedot osoitteessa www.avi.fi.

Kaikki Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Rokotustoiminta jatkuu kunnissa sitä mukaa kuin rokotteita saadaan. 36 % rokotettavasta väestöstä on Meri-Lapissa rokotettu, kun muualla Suomessa keskiarvo on 38 %. Norrbottenissa on rokotettu noin 42 % väestöstä.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä