Alueellinen pandemiatyöryhmä: Länsi-Pohja jäämässä jälkeen rokotuskattavuudessa

Alueellinen pandemiatyöryhmä: Länsi-Pohja jäämässä jälkeen rokotuskattavuudessa

27.10.2021

Viime viikolla Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin yhteensä 44 koronavirustartuntaa, joista puolet oli karanteenien sisältä. Noin 25 prosentissa tapauksista tartunnan lähde jäi epäselväksi. Karanteeniin asetettiin viime viikon aikana yli 200 henkilöä.

Kuluvalla viikolla alueella on todettu 13 uutta tartuntaa keskiviikkoaamuun mennessä. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjan alueella nyt 118 sataatuhatta asukasta kohden.

Epidemiatilanne on alueella viime viikkojen aikana heikentynyt nopeasti tartuntojen määrän suhteen. Etenkin Torniossa tilanne on vakava. Sairaalahoidossa ei kuitenkaan ole tällä hetkellä koronapotilaita.

Rokote kannattaa ottaa ennen juhlakautta

Koronavirustartuntoja on todettu myös rokotetuilla henkilöillä. Rokottamattomien keskuudessa ilmaantuvuus on kuitenkin selvästi korkeampi. Rokote suojaa hyvin myös koronaviruksen aiheuttamilta vakavilta tautimuodoilta.

Länsi-Pohjan alueella rokotuskattavuus on tällä hetkellä hieman matalampi kuin Suomessa keskimäärin. Rokotuksiin hakeutuminen on ollut viime viikkoina alueella aiempaa vähäisempää, mutta kuntien välillä on rokotuskattavuudessa pieniä eroja. Suomessa 85,3 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut yhden rokoteannoksen ja 77,2 prosenttia kaksi rokoteannosta. Länsi-pohjan alueella vastaavat luvut ovat 83,7 ja 74,1 prosenttia.

Alueellinen pandemiatyöryhmä korostaa, että rokottautuminen on tärkeää etenkin tulevaa juhlakautta silmällä pitäen. Rokotusaikoja on kunnissa hyvin tarjolla, ja rokote kannattaakin käydä ottamassa ennen pikkujouluja ja muita joulunajan juhlia.

Niin rokotettujen kuin rokottamattomien on edelleen syytä noudattaa tuttuja koronaturvatoimia, hyvää käsihygieniaa, turvavälejä ja maskin käyttöä.

Työpaikoille suositellaan yhä mahdollisuuksien mukaan etätöitä ja esimerkiksi kokouksiin kannattaa järjestää myös etäosallistumismahdollisuus.

Länsi-Pohjan alueella voimassa olevat koronasuositukset on koottu sairaanhoitopiirin verkkosivuille.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä