Ajankohtaista koronavirustilanteesta

Ajankohtaista koronavirustilanteesta

08.05.2020

Epäiletkö tartuntaa?

Arvion koronavirustartunnasta voi tehdä omatoimisesti osoitteessa www.omaolo.fi. Tarvittaessa palvelu ohjaa ottamaan yhteyttä koronaviruspuhelimeen. Mehiläinen Länsi-Pohjan koronaviruspuhelin palvelee numerossa 040-825 1072 ympäri vuorokauden.

Puhelinneuvonnasta ei kuitenkaan saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa, vaan niissä oireissa ohjataan asiakkaita olemaan yhteydessä oman kunnan terveysaseman numeroon.

Lue tästä lisää koronaviruksen näytteenottokriteereistä Länsi-Pohjan alueella.

Ohjeet hengitystieinfektion kotihoitoon koronavirusepidemian aikana 

 

Varattuja aikoja ei kannata perua

Keskussairaalan ja terveyskeskusten ajanvarausvastaanotoille, tutkimuksiin ja toimenpiteisiin on turvallista tulla myös koronavirusepidemian aikana. Monien sairauksien hoidossa vastaanottoajan perumisesta tai siirtämisestä voi olla haittaa potilaan terveydelle.
 
Varattu aika on peruttava silloin, jos potilas epäilee itsellään koronavirustartuntaa, hänellä on hengitystieinfektion oireita tai hän on altistunut todetulle koronavirustapaukselle.

 

Hengitystieinfektioiset hoidetaan infektiopoliklinikalla

Länsi-Pohjan keskussairaalaan on koronavirustilanteen johdosta avattu 23.3.2020 erillinen infektiopoliklinikka. Poliklinikalla hoidetaan potilaita, joilla on sellaisia hengitystieinfektion oireita, jotka saattavat liittyä koronavirustartuntaan. Lue tästä lisää aiheesta.

Infektiopoliklinikan sisäänkulkua on muutettu 31.3.2020. Poliklinikalle kuljetaan arkipäivisin infektiopolin (ihopoli) sisäänkäynnistä. Vanhasta synnyttäjien sisäänkäynnistä kulkevat ambulanssit sekä klo 16 jälkeen ja viikonloppuisin kaikki potilaat. Katso sisäänkäynnit kartasta.

Infektiopolin sisäänkäynnin ulkopuolelle on pysytytetty oma triage-teltta. Drive-in -teltta koronanäytteiden ottoa varten on akuuttiklinikan edessä.

Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla pyritään hillitsemään tartuntatautien leviämistä. Karanteenin voi määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin virkasuhteinen, tartuntataudeista vastaava lääkäri. Karanteeniin määrättyjen sairastuneiden ja altistuneiden on ehdottomasti pysyttävä kotioloissa. Karanteenissa saa ulkoilla, jos ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin tai työpaikalle ei saa missään tapauksessa mennä. Tartuntatautilain mukaisen karanteenin rikkominen voi olla rangaistava teko.

Potilasohje kotikaranteeniin määrätyille

 

Liikkumista sairaalassa rajoitettu

Liikkumista Länsi-Pohjan keskussairaalassa on koronavirukselta suojautumisen vuoksi rajoitettu. Pääovet ovat avoinna arkisin klo 7-16 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 8-16. Kulkua pääovella valvotaan. Muina aikoina vierailijat kulkevat sairaalaan akuuttiklinikan kautta.

Sallittuja vierailuja ovat:

  • Vanhemmat saavat olla sairaalassa potilaana olevan lapsensa luona.
  • Isät tai tukihenkilöt ovat edelleen tervetulleita mukaan synnytykseen.
  • Lähiomaiset voivat käydä tapaamassa kriittisesti sairaita potilaita.

Vierailijoiden on oltava täysin terveitä ja oireettomia, eikä heillä saa olla 14 vuorokauden sisällä tapahtunutta ulkomaan matkaa. Epäselvissä tapauksissa pääsyn sairaalaan ratkaisee osaston hoitava lääkäri tai päivystysaikaan akuuttiklinikan lääkäri.

Lue lisää kulkurajoituksista tästä.

 

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia, jonka WHO on 11.3.2020 julistanut pandemiaksi eli maailmanlaajuiseksi epidemiaksi.