Ohjeita potilaille ja läheisille:

Sairaalaan tulo

Mitä mukaan sairaalaan?
Kulkuneuvojen käyttö
Neuvonta
Odottavan aika on pitkä
Puhelin,radio,tv ja tietokoneen käyttö
Potilaan nettietiketti
Tupakointi ja päihdyttävät aineet
Läheisten vierailut ja potilaan voinnin tiedustelu
Palvelupisteet
Hoitopäivä- ja poliklinikkamaksut
Potilashotelli
Kotiinlähtö
Tietosuoja ja salassapito
Sosiaalinen tuki

Potilaan oikeudet ja potilasasiamiehen toiminta

Sairaalasielunhoito

Vainajan omaisille - kuoleman kohdatessa

Elinluovutustahto

Biopankki

Sairaalaan tulo

Olet saanut kutsun Länsi-Pohjan keskussairaalaan (LPKS). Lue kutsukirje huolellisesti ja pidä se tallessa. Siinä kerrotaan, milloin ja minne tulet, missä ilmoittaudut ja miten tarvittaessa valmistaudut ennen tuloasi. Noudata annettuja ohjeita täsmällisesti. Tervetuloa.

Mitä mukaan sairaalaan?

 • Ajanvarausilmoitus
 • Ajan tasalla oleva lista käytössä olevista lääkkeistä ja luontaistuotteista. On tärkeää merkitä listaan myös lääkkeiden vahvuus ja annostelu.
 • Kela-kortti
 • Äitiys- ja neuvolakortit
 • Sairauskassan tai vakuutusyhtiön maksusitoumukset
 • Mahdollinen asiakasmaksujen seurantakortti
 • Omat käytössänne olevat erikoislääkket (esim. astmasuihkeet, insuliinikynät, silmätipat, hormonilääkkeet)

 • Omat käytössä olevat apuvälineet

 • Osastolle tullessa henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet

 • Lapsipotilaalle jokin tärkeä lelu

Päällysvaatteiden säilytystä varten pääaulassa on lukolliset kaapit (varaa 50 sentin kolikko). Vuodeosastoilla potilashuoneissa on lukolliset kaapit. Jätä kotiin suuret rahasummat, arvoesineet ja korut, sillä sairaala ei vastaa niiden katoamisesta tai rikkoutumisesta. Lasku hoidosta lähetetään jälkikäteen kotiin.

Kulkuneuvojen käyttö

Keskussairaalan edessä on sairaalassa asioiville maksuton paikoitusalue (parkkikiekolla 4 h). Vuodeosastopotilaille voidaan neuvonnassa kirjoittaa parkkilupalappu pysäköintiin sairaalassaoloajalle. Neuvonnan henkilökunta tilaa pyydettäessä taksin, kun lähdet kotiin sairaalasta.

Neuvonta

Tultuasi sairaalaan voit kysyä pääaulassa olevasta neuvontapisteestä tietoa poliklinikoiden sijainnista tai ohjeita sairaalassa liikkumiseen. Neuvonta on avoinna arkisin klo 7.00 - 16.00.

Odottavan aika on pitkä

Oman vuoron odottaminen poliklinikalla saattaa tuntua pitkältä. Sinut on kutsuttu poliklinikalle laboratorio-, röntgen- ym. tutkimusten takia hyvissä ajoin ennen lääkärin tapaamista, koska tutkimustulosten valmistuminen vie aikaa. Lääkäri tarvitsee tulokset ennen kuin voi ottaa sinut vastaan. Jos odotusaika tuntuu liian pitkältä, kysy miksi ja miten kauan joudut vielä odottamaan. Samalla voit sopia esim. kahviossa käynnistä.

Puhelin, televisio ja tietokoneen käyttö

Matkapuhelimen käyttö on sallittua, jos sitä ei ole erikseen kielletty. Huomioithan muut potilaat käyttäessäsi matkapuhelinta.

Vuodeosastoilla on televisiot ja pääaulassa on Internet-pääte asiakkaiden käytettävissä. Sairaalassa on myös langaton verkko asiakkaiden omien tietokoneiden käyttöä varten.

Tupakointi ja päihdyttävät aineet

Länsi-Pohjan keskussairaala on savuton sairaala. Sairaalassa ei myydä tupakkatuotteita. Jos tupakoit, harkitse olisiko sinulla mahdollisuus lopettaa tupakointi jo hyvissä ajoin ennen sairaalaan tuloa. Tupakointi heikentää leikkauskelpoisuutta ja vähentää eräiden laboratoriotutkimusten luotettavuutta.

Tarvittaessa saat tukea henkilökunnalta tupakoinnin lopettamiseen.  Mikäli et voi olla tupakoimatta sairaalassaoloaikanasi, tiedustele henkilökunnalta tupakointitiloista. Alkoholin ja muiden päihdyttävien aineiden tuonti sairaalaan ja käyttö sairaala-alueella on kielletty.

Läheisten vierailut ja potilaan voinnin tiedustelu

Läheisten vierailut ovat tärkeitä. Vuodeosastojen vierailuaika on klo 14.00 - 19.00. Tartuntavaaran vuoksi nuhaa, yskää tai muuta tarttuvaa tautia sairastavan tai henkilön, jonka kotona sairastetaan tarttuvaa tautia, ei tule vierailla sairaalassa.

Tervetulleita tuliaisia ovat lehdet ja kirjat. Kukkien ja ruokatavaroiden tuonnista tulee neuvotella osaston henkilökunnan kanssa, koska kukat voivat aiheuttaa allergiaa tai potilaalla saattaa olla erikoisruokavalio. Lastenosaston tuomisista on sovittava erikseen hoitajien kanssa.

Potilastietoja annetaan vain potilaan luvalla. Sairaalan henkilökunta toivoo, että omaiset sopisivat keskenään, kuka kyselee puhelimitse potilaan vointia, kotiinpääsyä jne.

Palvelupisteet

Potilastoimisto Avoinna ma - pe klo 7.00 - 15.00
  Puhelin 040 149 1153, 040 149 1152,
040 149 1151
  Potilastoimisto sijaitsee sairaalan ensimmäisessä kerroksessa pääaulasta vasemmalle.
   
Neuvonta/vaihde Avoinna ma - pe klo 7.00 - 16.00
  Puhelin (016) 243 111
  Neuvonta sijaitsee sairaalan pääaulassa.
   
Leena-Maijan kukka-ja visualistipalvelut Avoinna ma - pe klo 10.00 - 18.00
              la klo 10.00 - 14.00
              su suljettu
  Puhelin 040 529 8962
  Kukkakioski sijaitsee sairaalan ensimmäisessä kerroksessa.
   
Kahvio Avoinna ma - pe klo 8.00 - 19.00
              la klo 12.00 - 18.00
              su klo 12.00 - 17.00
  Puhelin 040 038 8483
  Kahvio sijaitsee sairaalan ensimmäisessä kerroksessa.
   

Hoitopäivä- ja poliklinikkamaksut

Pääosan sairaalahoitosi kustannuksista maksaa kotikuntasi. Asiakkaalta perimme poliklinikkamaksun joka käynniltä ja hoitopäivämaksun jokaiselta hoitovuorokaudelta. Sairaalamaksuja ei voi maksaa käteisellä, vaan saat laskun postitse.

Poliklinikkamaksu on 36,80 €. Asiakkaan käyttämättä ja perumatta jääneestä poliklinikkakäynnistä tai tutkimuksesta peritään 50,80 € maksu.

Hoitopäivämaksu vuodeosastolla on 43,60 € hoitopäivältä. Mikäli sinut siirretään välittömästi poliklinikkavastaanoton tai tutkimuksen jälkeen vuodeosastolle hoidettavaksi, ei poliklinikkamaksua peritä. Mikäli joudut vuodeosastojakson aikana käymään toisen erikoisalan poliklinikalla eri sairauden vuoksi kuin olet vuodeosastolla hoidossa, peritään käynnistä poliklinikkamaksu.

Maksu päiväkirurgisesta toimenpiteestä on 120,80 €. Jos joudut päiväkirurgisen toimenpiteen jälkeen jäämään yön yli vuodeosastolle, peritään päiväkirurgian maksu sekä vuodeosastomaksu (43,60 €/hoitopäivä) toimenpidepäivän jälkeen seuraavilta hoitopäiviltä.

Lääkärintodistuksista ja lausunnoista perimme erillisen maksun.

Hinnasto

Potilashotelli

Keskussairaalassa on potilashotelli. Potilashotelli on soluhuoneisto, joka koostuu kahdeksasta kahden hengen huoneesta ja yhdestä yhden hengen huoneesta. Huone varataan neuvonnasta, josta saat myös avaimen. Neuvonta on avoinna arkisin klo 7.00 - 16.00. Huoneen vuokra on 30 €/vrk riippumatta siitä, onko huoneessa yksi vai kaksi yöpyjää. Lisätietoa potilashotellista.

Kotiinlähtö

Kotiin lähtiessäsi saat jatkohoito-ohjeet, tiedon mahdollisesta jälkitarkastuksesta ja myös siitä, mihin voit tarvittaessa ottaa yhteyttä. Ilmoita hoitavalle lääkärille hyvissä ajoin ennen kotiuttamista, mitä todistuksia ja muita asiapapereita tarvitset. Jos sairautesi vaatii muun kuin yleisen kulkuneuvon käyttöä, saat osastolta tarvittavan todistuksen sairausvakuutuksen korvaamaa kuljetusta varten.

Tietosuoja ja salassapito

Potilastietoja käyttävät potilaan hoitoon ja tutkimukseen sekä niihin liittyviin tehtäviin osallistuvat henkilöt. Potilastiedot ovat salassa pidettäviä eikä niitä anneta sivullisille ilman potilaan tai hänen laillisen edustajansa kirjallista suostumusta. Potilastietoja voidaan luovuttaa ilman suostumusta viranomaisille, joilla on lainsäädäntöön perustuva oikeus saada tietoja potilasasiakirjoista.

Sairaalan henkilökuntaa ja opiskelijoita sitoo vaitiolovelvollisuus. Sairaalaan henkilökunta toivoo myös asiakkaiden kunnioittavan toisten asiakkaiden yksityisyyden suojaa.

Lue lisää potilastietojen käsittelystä ja potilaan oikeuksista omiin tietoihinsa.

Sosiaalinen tuki

Sairaus tai vamma aiheuttaa usein muutoksia asiakkaan toiminta- ja työkyvyssä, ihmissuhteissa ja osallistumismahdollisuuksissa sekä toimeentulossa. Sosiaalityöntekijät auttavat potilasta ja hänen läheisiään etsimään ratkaisuja arjen selviytymisessä. Sosiaalityöntekijät tekevät moniammatillista yhteistyötä ja toimivat asiantuntijana tiimeissä tai työryhmissä.

Sosiaalityöntekijältä saat apua:

 • toiminta- ja työkykyyn liittyvissä kysymyksissä
 • sairauden aiheuttamassa kriisissä
 • toimeentulomahdollisuuksien turvaamisessa
 • sosiaalipalvelujen ja tukitoimien järjestämisessä
 • hakemusten ja valitusten teossa
 • yhteyshenkilönä terveydenhuollon ja omaisten sekä eri viranomaisten välisessä toiminnassa

Sosiaalityöntekijöiden yhteystiedot

 Keskussairaala  
 Vastaava sosiaalityöntekijä  Leena Liimatainen 040 487 6993
 Sosiaalityöntekijä Katariina Siivola 040 487 6994
 Lasten sosiaalityöntekijä 040 506 5704
     
 Psykiatrian tulosalue  
 Sosiaalityöntekijä Annika Olli 0400 969 987
 Sosiaalityöntekijä Piia Pajari 040 630 0883
 Sosiaalityöntekijä Katriina Virta 040 481 1992

Potilaan oikeudet ja potilasasiamiehen toiminta

Länsi-Pohjan keskussairaalan potilasasiamiehenä toimii Satu Peurasaari p. 040 572 3793.

Henkilökohtaisista tapaamisista on sovittava aika etukäteen.

Potilasasiamiehen toimipiste: Kriisikeskus Turvapoiju, Kaivokatu 5, 94100 Kemi.

Jos olet tyytymätön hoitoon, kohteluun tai palveluun; pyri aina ensisijaisesti keskustelemaan tyytymättömyydestäsi asianosaisen yksikön kanssa. Asiat selviävät parhaiten ja nopeimmin siellä missä ne ovat tapahtuneetkin.

Tietoa potilaan oikeuksista

Jos tyytymättömyys ei selviä keskustelemalla, potilas voi tehdä potilaslain mukaisen muistutuksen sairaalan johtajaylilääkärille.

- muistutus on helppo ja nopea keino ilmaista mielipiteitä
- muistutus antaa hoitavalle yksikölle tilaisuuden korjata nopeasti epäkohtia
- potilas saa vastauksen korjaavista toimenpiteistä kuukauden kuluessa
- tarvittaessa järjestetään keskustelutilaisuus asianosaisten kesken
- muistutuksesta ei tehdä merkintää potilasasiakirjoihin

Potilaan hoitoon tai kohteluun liittyvä muistutus

Jos muistutusta tehtäessä ilmenee, että on kyse potilasvahingosta tai vahingonkorvauksesta, potilasasiamies auttaa vireillepanossa. Muistuksen tekeminen ei rajoita oikeutta kannella hoidosta tai kohtelusta terveydenhuoltoa valvoville viranomaisille.

Potilasvakuutus korvaa potilaalle sairauden- tai terveydenhoidon yhteydessä aiheutuneista potilasvahingoista.
Potilasvakuutuskeskus

Lääkevahinkovakuutus korvaa lääkkeen aiheuttamista odottamattomista sairauksista tai vammasta aiheutuneista kustannuksista


Sairaalasielunhoito

Sairaalapastori Ari Niskala on käytettävissä potilaita, omaisia ja henkilökuntaa varten, kun

 • haluat keskustella mieltäsi askarruttavista kysymyksistä
 • toivot puolestasi rukoiltavan
 • halut viettää ehtoollista

Sairaalapastori tukee sinua myös surun kohdatessa ja silloin, kun haluat sanoa jäähyväiset vainajalle.

Yhteystiedot: p. 040 357 6608, ari.niskala@evl.fi

Biopankki
 -
Tietoa biopankista
 -
Suostumus näytteiden antamisesta biopankkiin